2014. január 23., csütörtök

Perlrott Csaba Vilmos kép átadása

A Magyar Nemzeti Galériának  adta át Perlrott Csaba Vilmos Festők iskolája című olajfestményének vagyonkezelői jogát a Külügyminisztérium a magyar kultúra napja alkalmából.


Baán László főigazgató beszéde


Baán László főigazgató beszéde

 Baán László az MTI kérdésére elmondta: a Külügyminisztérium adománya is jelzi, hogy az állam egyre jelentősebb szerepet vállal a kultúrmecenatúrában. A főigazgató kiemelte a Magyar Nemzeti Bank 30 milliárd forintos kerettel rövidesen induló műtárgyvásárlási programját, amely az egykori és mai magyar tulajdonú műkincsek hazahozatalára, illetve Magyarországon tartására irányul. 





Baán László kiemelte, a kép éppen azt az időszakát mutatja be a magyar képzőművészetnek, amikor a XIX.század első éveiben számos magyar festő, köztük Perlrott Csaba Vilmos ment Párizsba, és dogozott együtt a legnagyobb mesterekkel. Perlrott képe párizsi tanulmányai alatt készült. Ezekben az műhelyekben neves mesterek felügyelete mellett nyílt lehetőség többek között az aktrajzolásra is. Perlrott munkája éppen egy ilyen pillanatot örökít meg, a rajzolók között női festőnövendékekkel, korai bizonyságát adva így a nők művészi emancipációjának - hívta fel a figyelmet a főigazgató. 



Martonyi János és Baán László kézfogása a kép előtt

A Perlrott kép azonnal a falra került

Martonyi János, Pröhle Gergely, és Baán László az átadás után

Nincsenek megjegyzések: