2014. január 12., vasárnap

Mexikói bor

"Hernán Cortés spanyol területhódító és kalandor hajói 1519. április 22-én vetettek horgonyt Veracruznál. Kezdetben a spanyolokat isteneknek gondolták a kardot, lovat és vaspáncélt addig nem látott aztékok. Cortést az azték istennek, Ketzalkóatlnak vélték.  Cortés élt is ezzel a lehetőséggel, és kihasználta az aztékok hiszékenységét: aranyat és ezüstöt követelt tőlük. Miután az indiánok kezdték kiismerni a spanyolok valódi szándékát, fellázadtak ellenük. Bár 1520. június 30-án az aztékok tönkreverték a spanyolokat az úgynevezett Szomorú Éjszakán (Noche Triste), 1521-ben sikerült legyőzniük az aztékokat, és elfoglalták fővárosukat, Tenochtitlant. A mai Mexikó Új-Spanyolország néven 300 évre spanyol gyarmattá vált. Új-Spanyolország területét hatalmas birtokokra osztották, amelyek mintegy 500 spanyol földesúr kezébe kerültek. Az elfoglalt területek megmaradt indiánjait áttérítették katolikus hitre és európai módon nevelték őket. "  /Wikipédia/

 Többek között a szölő és a bor kultúráját is átvitték az Amerikai kontinensre.
Az Európából hozott szölő nagyon jól termett, és ezért a gyarmatosítók  egyre többet ültettek a kolostorok és haciendák környékére. Különösen Puebla, Coahuila, Zacatecas megyékben.

Bortermelés területi megoszlása Mexikóban


Lorenzo García  alapította a Casa Madero borászatot  1597-ben,  Santa María de las Parras (Szűz Mária a szőlője), ami a legrégebbi borászat az amerikai kontinensen.

Az Amerikai kontinens legrégibb borászata a Casa Madero  /1597/



Annak ellenére, hogy a bor mexikó spanyol öröksége , ez nem egy borivó ország . Inkább a sör és  a tequila országa. Az átlagos borfogyasztás egy főre  mindössze két pohár egy évben. A mexikói kormány   40 %-os adóval sújtja  a bort , így az  nehezen tud versenyezni a sörrel és tequilával, azonban borfogyasztás Mexikóban mégis növekszik.

Nincsenek megjegyzések: