2014. január 5., vasárnap

Horthy és Derkovits ma



Dudits Andor - Horthy Miklós esküje a Vérmezőn- 1920


Vitéz nagybányai Horthy Miklós (Kenderes1868június 18. – EstorilPortugália1957február 9.) az Osztrák–Magyar Haditengerészet tengerésztisztje, 19091914 között Ferenc József szárnysegédje, ellentengernagyként a flotta utolsó főparancsnoka volt. Az uralkodó a világháború végén altengernaggyá léptette elő. Az első világháborút követő proletárdiktatúra összeomlása után megszilárdította az államhatalmat. 1920március 1-jétől 1944október 16-áig ő volt a Magyar Királyság kormányzója. Portugáliai emigrációban halt meg 1957-ben. 1993szeptember 4-én temették újra Kenderesen.

Eskü a Vérmezőn REisz T. Csaba tanulmánya



Derkovits Gyula - Kenyérért

Derkovits Gyula (Szombathely1894április 13. – Budapest1934június 18.) magyar festő és grafikus. Sajátosan egyéni művészetet alakított ki a modern nyugat-európai stílusirányzatok (főleg az expresszionizmus, a kubizmus és akonstruktivizmus) mentén.

A két meghatározás a Wikipédiából került ide. Mégis érdekes, miért ilyen aktuális, miért ennyire izgalmas ma ez a szembeállítás? 
Semmi más nem indokolja ezt a konfrontált beállítást, mint a mai társadalmi, politikai helyzet...
Azért mégis más a helyzet - egy kissé-, talán az európai értékektől nincs annyira távol a jelenlegi vezetés, és az osztályharc nem olyan tisztán jelentkezik, legalábbis Marxxi értelmében mint a huszas években.
Utcán vérző embert utoljára 2006-ban láttam az ötödik kerületi Bécsi utcában, sietve a Kempinski szállodába, hogy kiküldhessék a horvát és szerb kollégák a Filmmúzeum házának erkélyéről forgatott  anyagot a Londoni Reuters központba.
 Ott feküdt egy fiatalember, mellen lőve gumilövedékkel. Barátnője, barátai itatták melléről a lassan szivárgó "Derkovitsi" vért.
Persze ez sem igaz teljesen, nem "Derkovitsi" vér volt az, ez már egy jobblét felé tartó társadalom tüntetője volt, nem a kenyérért harcolt, tüntetett.
Messze vezetne a fenti kép, és az elmondott történet kibontása, de a Magyar Nemzeti Galéria tavaszi Derkovits Gyula kiállítása izgalmas szellemi táplálék lehet a választás előtt még gondolkodni tudó emberek számára.

Nincsenek megjegyzések: