2013. augusztus 23., péntek

Diktatúrák, áldozatok



Augusztus 23-án, az 1939-es Molotov-Ribbentrop paktum aláírásának évfordulóján tartják a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapját.
Az apropó:1939 augusztusában megnemtámadási megállapodást kötött egymással a sztálini Szovjetunió és a náci Németország, amin sokan csodálkoztak, de mai szemmel már nem is meglepő az eset.
Az Európai Unió igazságügyi miniszterei lengyel-magyar-litván kezdeményezésre 2011. június 10-én Luxembourgban fogadták el azt a dokumentumot, amely a totalitárius rendszerek által elkövetett bűncselekmények áldozatainak emléknapjául az 1939-ben kötött Molotov-Ribbentrop-paktum - más néven Hitler-Sztálin-paktum - aláírásának évfordulóját, augusztus 23-át jelölte meg.




 Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
parlamenti államtitkára
 

Rétvári Bence a Terror Háza előtti megemlékezés kapcsán újságírók előtt arról beszélt, hogy a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja az első, amely egyszerre emlékezik meg a holokauszt és a kommunizmus áldozatairól.
Magyarország és az egész közép-európai térség számára azért volt fontos ennek az emléknapnak az európai elfogadása, hiszen azt a fajta kettős mércét csökkenti, amelyet sokszor tapasztalni. Azt, hogy "valahogy azoknak az áldozatoknak az emléke halványabb, akiket a kommunista rendszer gyötört meg" - mondta.




Sajtóérdeklődés a Terror Háza előtt


 A rengeteg fájdalom és szenvedés megértése és feldolgozása nem egyszerű feladat ma sem, a megbékélés feltétele a múlt szörnyűségeinek feltárása - áll a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja alkalmából kiadott pénteki közleményében. 





 Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
parlamenti államtitkára
 





Nincsenek megjegyzések: