2013. január 27., vasárnap

Mali, Franciaország, Magyarország


Érkező francia katonák

Az elmúlt évtizedben az uránérc (dollárban kifejezett) ára megtízszereződött. Az exportbevétel Maliban tavaly meghaladta a 700 millió dollárt. De a volt francia gyarmat kormánya persze csak a koncessziós díjat kapja meg ebből, hiszen a kitermelés külföldi cégek kezében van.


Lázadók


A legutóbbi időkig egyedül a francia állami tulajdonban lévő Areva atomenergetikai cégnek volt engedélye a nigeri uránbányászatra, de 2007-ben más országok vállalatai is koncesszióhoz jutottak, elsősorban is a kínai Sino-U. A niamey-i kormány szeretné megkétszerezni a kitermelést, és a közeljövőben két új bányának kell megnyílnia. 



Political Cartoon: Mali: France’s war for uranium!

theredphoenixapl.org karikatúrája


Az uranium  a Tuareg területeken található,/ Mali, Niger, Líbia/, a következő lépés az lesz, UN / ECOWAS / NATO békefenntartók, a katonai beavatkozás és megölése ezer tuaregek.
Mali Afrika harmadik legnagyobb termelője az arany után, Dél-Afrika és Ghána. Amellett, hogy más ásványi anyagok, Mali nagy betétek urán. Korábban ismert, mint az egyik legstabilabb népek Afrikában, annyi forrás, mégis, "meglepő", az egyik a legszegényebb országok a világ.

Read more: http://newsrescue.com/mali-land-gold-uranium-prepares-send-ecowas-troops/#ixzz2I5Yhnxwv

MALI AND FRENCH KISS IN URANIUM










A heves ellenállást az okozza, hogy a  gyarmatosító  Franciaország  a tuaregeket a társadalom peremére sodorta.  A jelenlegi problémákat, a tuareg lázadást és francia intervenciót Maliban  az ma az uránhoz lehet kapcsolni.
 Stefan Simanowitz írta 2009-ben: "A fő oka, hogy a kormány a Mali és Niger nem törekedett arra, hogy a tuaregek  kapjanak nagyobb autonómiát, hogy a területeket,  akik lakják kapjanak részleges hozzáférést a hatalmas természeti erőforrásokhoz a világ harmadik legnagyobb urán tartalékához valamint a jelentős olajtartalékokhoz. " 
Rámutatott arra, hogy a francia Areva bányászati ​​társaság, elvesztette szinte teljes kizárólagos jogát a Niger urán felett. Ez magyarázza meg, hogy  Franciaország nem engedheti meg magának, hogy elveszítse pozícióit Maliban is.  




Magyarország részt kíván venni a Maliban már zajló katonai akcióban, valamint a tervezett uniós kiképzési misszióban - jelentette be az EU külügyminisztereinek Mali ügyében tartott brüsszeli tanácskozása után Németh Zsolt külügyi államtitkár. A honvédelmi minisztérium illetékesei megkezdték az egyeztetéseket arról, hogy Magyarország milyen  módon vegyen részt a küldetésekben: katonai légi járművek küldése, illetve katonaorvosok segítsége jöhet szóba például.  

                                                                                                                                                            Fotó: Eric Feferberg-AFP-Getty

Ez egy nagyon szegény ország, ami bővelkedik  aranyban és az uránban , automatikusan felmerül a kérdés: ha egy ország  ilyen gazdag a stratégiai erőforrásokban,  az emberek miért olyan szegények, hogy a lakosság fele a nemzetközi segélyküszöb alatti jövedelemmel sem rendelkezik?

                                                                                                                                                                  Foto:Issouf Sanogo-AFP-


Nincsenek megjegyzések: