2012. október 2., kedd

Orbán Fico találkozó



Esős, borongós időben találkozott a két miniszterelnök Pilisszentkereszten a Pilisi Szlovákok Kulturális Központjának megnyitásán. De az időjárás nem nyomta rá a bélyegét a találkozóra. Végül  nyilatkozatot írt alá a magyar és a szlovák miniszterelnök a Komárom és Révkomárom közötti Duna-híd megépítéséről, valamint a két ország közlekedési kapcsolatainak fejlesztéséről. Ez utóbbi többek közt azt jelenti, hogy megháromszorozzák a jelenlegi 28 határátlépő számát.
Idehaza a határ 15 kilométeres övezetében 366 település található, több mint 790 ezer lakossal, a szlovák oldalon pedig 543 település és 1 millió 368 ezer lakos. Összesen tehát 2 millió 160 ezer embert érintenek a fejlesztések több mint 900 településen – részletezte Orbán Viktor. Szerinte ez a program nagy lökést ad a két ország közötti gazdasági együttműködésnek.










 Fico szerint ez a nap ajándék, ami azt bizonyítja, hogy ha létezik kétoldali akarat, a
 kényes kérdéseket is meg tudjuk oldani.
 "A találkozó igazolta, hogy a szlovák-magyar kapcsolatok minősége lehetne teljesen más, mint amilyen eddig volt. A jövőre kell koncentrálni, nem a múltra. Mindkét országnak hasznára válik, ha a Szlovákiát és Magyarországot érintő közös tervekről beszélünk" - mondta akkor a szlovák miniszterelnök.

Fotó: Mester Tibor

Nincsenek megjegyzések: