2008. február 2., szombat

Virág Judit Galéria kortárs kiállítások



Szurcsik József

Tíz év után a Mű-Terem Galériában megkezdődtek a kortárs képzőművészek rendszeres kiállításai. A szokásos aukciók évente három alkalommal sok izgalmat , és meglepetést okoztak, de most újabb terület bevételére, bemutatására szentel energiát, munkát a galéria.
Szurcsik Józsi nem ismeretlen a közönség előtt, hiszen a Magyar Nemzeti Galéria magyar művészetet bemutató állandó kiállítása az ő képével zárul.
Ez olyan, mint bekerülni a gimnáziumi irodalmi olvasókönyvbe. Nem pénz, nem haverság, ez tiszta érték. Most a kereskedelem korábban lenézett, ma dicsfényében ragyogó termeiben kiállítani nem lenézett, sőt irigylésre méltó dolog. Ne tagadjuk, a művészet, az érték mindig is pénzt is jelentett, függetlenűl a koroktól.
A szeptember 11-i események után Szurcsik Józsival beszélgetve megtudtam, hogy a bontakozó Nerw York-i siker, kiállítás meghiusult, a befektetői, menedzseri világ visszahúzódása miatt.
Nem mertek új , Amerikában ismeretlen művészeket bemutatni, a művészet menedzserei is visszahúzódtak, mentették pozícióikat a szeptemberi krach után.
Nem olcsó dolog New Yorkba műtárgyakat kiszállítani, bérraktárban tartani, utána bármiféle üzlet nélkül visszaszállítani Magyarországra.
Most mégis jó helyre kerültek ezek a képek, újakkal gazdagítva. A magyarországi gyüjtők megérezték az értéket ezekben a képekben, és az is jó, hogy innen indul ismét a nemzetközi elismerés is, Budapestről, a Falk Miksa utcából.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az Igen, talan igy