2008. február 13., szerda

Indiai Óceán

Zanzibári part
Zanzibári part. Habár összeségéban sűrűn lakott, így is hatalmas lakatlan partszakaszokat találhatunk, mivel a lakosság a fővárosban és a falvakban lakik. A hajdani "fűszersziget" csak illatát őrizte meg, a fűszertermelésben a nagy országok: Indonézia ,India , Kina,Fülöp szigetek , Dél-Amerika már megelőzik. A séta ezeken az érintetlen partokon igen élvezetes az európai ember számára.
Az Indiai Óceán melléktengere a Vörös tenger. Az Egyiptom déli, a Szudáni határhoz közeli területei még szinte érintetlenek. A világtengerek globális felmelegedése itt még nem okozott olyan károkat, mint az Egyenlítő környéki vizekben a korálok elszíntelenedése.

A Zanzibár környéki vizekben igen gazdag az állatvilág. A ráják változatos fajai közűl az egyik legszinesebb a képen látható.


Zátonycápák a lagunában. Seychelles, Aldabra.




Kenyai szálloda éjszaka. A trópusi éj az európai ember számára különleges, izgató. A levegő ritkán hül 26-28 fok alá éjszaka. A légkondicionálást érdemes kikapcsolni az alvás idejére, az enyhe izzadás ezen a hőmérsékleten természetes, és szerintem egészséges is. Ahelyiek egyébként természetesen nem használnak légkondicionálót, hisz sok területen még áram sincs.
Neptune Paradise Village hotel, Kenya, Diani Beach
Ebben a szegény országban mégsem oltják el a kivilágítást a szállodában éjszaka.




Wasini Island, Kenya
A Wasini szigetre érkezéskor éreztem legmelegebbnek a tengert életemben. A sekély parton, áramlások nélkül, az egész napos egyenlítői nap hatására jóval harminc fok fölé melegedett a tengervíz.





Kenya, Wasini Island, egy jellegzetes korallsziget kelet Afrika partjainál.











Zanzibár, a paradicsom elcsépelt jelzője tudja csak kifejezni ennek a korallszigetnek a hangulatát. A trópusokon meleg van, és kellemes az idő. A szigetek értelemszerűen vízzel vannak körülvéve, ami hűti őket. A száraz évszakban napközben azért erős a felmelegedés.












Zanzibár, pezsgő a parton







Zanzibár,halászcsónak









Februárban jó visszagondolni a napfényre, a jó illatú tengeri levegőre. Kenya partjainál készült a felvétel, amin jól lehet látni a végtelen tér üdítő szabadságát.










A hófehér korálparton sétálni nagyon egészséges, és nyugtató. A tömeges turizmus nyilván tönkreteszi a partokat. Ma itt még nem áll fenn az a tömeges látogatottság, ami az európai és európához közeli strandokon látható.











Tanzánia, Zanzibár melleti indiai óceáni területén sok korallsziget található. Hasonlóan, mint az óceán más területein: a Seychelles szigeteken, a Maldív szigeteken, a Laccadives szigeteken stb. Ezek közűl sok a lakatlan, érintetlen sziget, ami maga a paradicsom.

Nincsenek megjegyzések: