2008. január 20., vasárnap

Merlot

Saját borunk, a 2006-os merlot nemcsak szép, de jól iható bor.

Mester Tibor: Két fürt /2003/





















































A szőlő nagy odafigyelést igényel. Először is el kell dönteni, milyen fajtát telepítesz. Mert ugyebár a régi összevissza telepített tőkék nem egyszerre érnek. Lehetetlen a nyolc-tíz fajta szölőből, ami vegyesen kék és fehérszőlő, emberi fogyasztásra alkalmas bort készíteni.


Tehát a telepítés. A telepítés idején még nem volt elektromosság a hegyen. Ez romantikus, de a borászati műveletek nagyrészét kizárja. Reduktív borok kizárva. Oxidatív borok közűl mi az ami ezen a tájon elfogadott, és sikeres? Szeretjük-e az erős, határozott savgerincű borokat? (nem).


Merlot a megoldás. Egy alapos mélyszántás, két kocsi tehéntrágya, jó minőségű nemes vesszők, és már el is lehet kezdeni az új lapot a dűlő életében.


Aki a bor árát nézi, soha ne telepítsen szőlőt! Bort mint minden mást nagyüzemben gazdaságos készíteni. De ha az ember mégis szeretne saját bort! Akkor ne számolgasson, ez lelki kérdéssé válik úgyis. Ha sikerül, akkor lesz egy dűlőszelektált, kézműves, egyedi bor, ha nem, tovább kell kisérletezni. A szölőművelés a rabszolgaság egyik vállfaja. Az állandó kapálás,metszés, kacsolás, permetezés,tetejezés,fürtválogatás,stb. nem hagy sok pihenést. Még leírni is sok.


De akinek a boltíves pince hűsében a lopót a hordóba helyezve nem dobban meg a szive, akkor az egy világűrből jött zöld robot, és nem való földi halandó.


Izekről csak költők tudnak írni, ezért a bor ízeiről mindenki gondoljon amit tud.


Nincsenek megjegyzések: