2008. január 20., vasárnap

Globális felmelegedés




Ez a kép a Komandoo Islandot ábrázolja napjainkban. Ezen a szigeten voltunk nászúton 1999-ben. Akkor aképen látható épület, (nagyon nevezetes, és sokat is ültünk a teraszán) a BÁR. Akkor a bár és a víz között nagy terület volt, melyen egy röplabda pálya is volt, hálóval. A vízszintemelkedés és az elmosás miatt alig pár méter a bár és az óceán távolsága. Annak ellenére történt mindez, hogy a szigetet körkörösen körbeépítették a vízben álló korál védőfalakkal.



A globális felmelegedés első áldozatai a korállszigetek lesznek. Ezek mivel a vízben élő korallrákoktestéből állnak, legfeljebb 1-2 méterre állnak ki a a világtenger szintjéből dagálykor.




A Maldív köztársaságba látogató turisták bungalow-i már most fenyegeti a víz. Különösen a hullámzás veszélyes, hiszen ha még nem is lepné el a víz a szigetet, a hullámok ezt megelőzően elmossák a szárazföldet.

















A Föld éghajlatának melegedése miatt rohamosan csökken a legmagasabb afrikai hegyet, a Kilimandzsárót borító jég- és hóréteg.
Az 5895 méter magas tanzániai csúcsot borító jégréteg vastagsága 1962 óta 17 méterrel vékonyabb lett, vagyis több mint 40 centimétert olvadt évente. Ha továbbra is ilyen ütemben folytatódik az olvadás, 2015 és 2020 között teljesen el fog tûnni a hegyóriás fehér sapkája.
Repülőről már jól látni milyen kevés hó van rajta.



Nem sok hó maradt a KIlimandzsáró tetején.



Jég a Mars felszínén. Nem sok maradt . Jelenleg a Mars rendkívül hideg és ritka légköre mellett folyékony halmazállapotú víz el sem képzelhetõ a felszínen. A Mars mai légköre mindössze annyi vízgőzt tartalmaz, amennyi egy alig 0,01mm vastag vízréteget képezne, ha lecsapódna a felszínre. E légkör deutérium/hidrogén aránya azonban arra mutat, hogy valamikor ez a vízgőztartam annyi volt, hogy lecsapódva átlag 50m vastagon boríthatta a szárazföldeket. A vízgőz azóta valahogy eltűnt.
A Mars Global Surveyor képein a ''folyómedrek'' oldalain üledékes rétegeket fedeztek fel; a Mars Pathfinder pedig olyan területen szállt le, amely valaha egy egykori folyó torkolatvidéke lehetett, és a kamera látott is olyan, erősen lekoptatott kõdarabokat, amelyeket egykor víz görgethetett a jelenlegi helyére. Vagyis sok jel mutat arra, hogy 4 milliárd éve a Mars fejlődése úgy indult, mint a Földé, és akkor az élet feltételei ott is kialakulhattak. A légkör legalább százszor sűrűbb volt a jelenleginél, víz folyt a felszínen, és vulkánok sokasága működött. Mit lehetne tenni annak eldöntésére, hogy létrejött-e, kialakult-e ott akkor valamiféle a földitől független élet? Ennek a kardinális kérdésnek a megválaszolása többek között azért is fontos lenne, hogy megbecsülhessük az élet létrejöttének valószínûségét kedvezõ körülmények esetén, vagyis az fl faktort a Drake formulában.

Nincsenek megjegyzések: